PRORIDE Your One Stop Automotive Suspension And Engine Oil Distributor

Shock Absorber dan Coil Spring - kesesuaian Kombinasi dan Penggunaan

Monday, June 20, 201611comments


Salam kepada semua pengunjung blog,

Kali ini saya akan memberikan informasi tentang penggunaan shock absorber dan coil spring. Kebanyakan dari anda semua mesti hendak tahu tentang kombinasi yang paling bagus sebelum membuat keputusan untuk menukar absorber dan spring kenderaan anda. Sering kali juga daripada anda akan bertanya tentang "yang mana satu paling baik..spring sport dgn absorber sport ke atau absorber standard dengan spring standard, atau juga boleh pakai kombinasi samaada spring sport dgn absorber standard atau spring standard dgn absorber sport??"


Ini jawapan saya:

Untuk Proride Standard Absorber, ianya mempunyai normal stroke,bewarna hitam, dari jenis gas dan lebih tahan daripada Absorber OEM dan comfortness; 15% ~ 20% lebih kuat daripada Absorber OEM jenis minyak. Tahap keselesaannya hampir 100% seperti OEM absorber. Ianya sesuai digandingkan dengan Spring standard atau sport. Ianya kekal dengan ketinggian yang sama jika diganding dengan standard spring tetapi akan kelihatan rendah dan sporty dengan sport spring. 

Dengan kata lain "absorber standard sesuai untuk kedua-dua jenis spring (sport dan standard)

Untuk Proride Sport Absorber, ianya mempunyai Short Stroke dan bewarna kuning - Performance/racing suspension; very responsive/aggressive ride ; 30% ~ 35% lebih kuat berbanding dengan standard absorber ; special design & tuning untuk Malaysia road condition ; very well balanced sport suspension ; reduce body roll, fast bound and rebound rate. Ianya sesuai jika digandingkan dengan sport spring.

Dengan kata lain "absorber sport ini sesuai untuk jenis sport spring sahaja.

Sila lihat table dibawah ini untuk perbezaan penggunaan absorber dan spring.


Jenis kombinasi Spring & Absorber
Advantage
Disadvantage
Absorber Standard (hitam) + Spring Sport (merah)
Comfort selesa
Nampak lowered
Spring akan rasa keras sedikit
Less bumpy
Sesuai untuk normal driving.
Cornering kurang berbanding absorber
sport
Daya tahan kurang kerana absorber
dicompress ke tahap minimum (untuk
suit dgn sport spring.
Absorber Sport (kuning) + Spring Standard (Hitam)
Nil.
Absorber cepat rosak, kerana Absorber  
stroke yang pendek terpaksa support
spring yang lembut dan lebih tinggi.
Absorber Sport (kuning) + Spring Sport (merah)
Nampak sporty
lowered (dalam 2 jari ke dua
setengah jari)
Handling cornering terbaik
Tak ada sliding
Kereta tak membuai
Sesuai untuk extreme / normal
driving
Comfort atau keselesaan kurang sbb
kereta lowered.

Absorber Standard (hitam) + Spring Standard (hitam)
Sesuai untuk normal driving
Less bumpy
Condition sama dengan standard
OEM
Cornering tidak sehebat combinasi sport
abs and spring.


Diharap info ini dapat membantu anda semua yang ingin membuat penukaran terhadap absorber dan spring kenderaan anda.








Terima kasih.


Bro Azrol
Proride Authorised Dealer
0122807651
sagaciousmaa@gmail.com
www.facebook.com/ProrideProduct




Share this article :

+ comments + 11 comments

February 1, 2013 at 7:57 PM

It's too informative .Thanks to share this great information.
Coil Spring

Anonymous
March 18, 2013 at 1:29 PM

Mcm mana nak tahu ada leaking pada absorber?

March 18, 2013 at 9:46 PM

jika absorber anda leaking, anda akan dapat lihat kawasan absorber anda itu berkeladak kotor yang melekat bewarna hitan dan akan nampak basah area tersebut..bermakna absorber anda sudah bocor..dari segi pemandian juga, anda bolh rasa goyang atau bunyi yang keras semasa melalui jalan yang berbonggol..antaranya la..tq

May 12, 2013 at 9:19 AM

bang, setanag absorber kuning tu bape? nk 4 batang..

November 7, 2013 at 2:36 PM

Bro Azrul, Kalau depan guna OEM spring+ absorber, tapi belakang guna sport absorber+sport spring.. ada effect x pada pemanduan / kendalian kereta? comfort x? harap dpat share.. thanks

February 11, 2017 at 1:05 PM

kalau absorber merah jenis heavy duty bagaimana. dari segi performance dan kualiti dengan sport absorber

May 29, 2017 at 12:38 AM

Saya dah pakai absorber performance pro ride warha kuning bersama sports spring Tein tp kereta sy jadi lowered sangat .ada cadangan lain x .kalau sy pakai absorber kuning ini bersama spring standard .adakah kereta sy jadi lowered sikit atau mcm standard .sy nk dia nampak lowered sikit bukan lowered sgt .

Anonymous
September 15, 2017 at 4:27 PM

Salam,
Absorber kuning + Spring sport utk toyota vios dugong 2012 ada tak?

Berapa harga?

September 19, 2017 at 12:42 PM

ade ke produk utk crv s9a tahun 2003 utk sport absober proride berapa harganya utk absober belakang apa kesan kalau pakai dengan sport spring tien

Anonymous
September 22, 2017 at 1:03 PM

salam bro brp harga absober sport yang kaler kuning 2 untuk 4 pasang dan brp harga kalau untun 2 pasang (belakang) sahaja.. kawan dari JB..

January 7, 2019 at 5:59 AM

Info yg Bermanfaat Dan Sgt² Berguna Bosku , Thanks You So Much Or Sharing

Post a Comment

 
Copyright © 2011. ABSORBER SUSPENSION STORE - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by PRORIDE
Proudly powered by Blogger